Přidat potravinu
nebo Vytvořit nový účet





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: manilor

Jemné kuřecí párky

Clever - masný výrobek tepelně opracovaný

Chuť:
Nic moc (2x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah:
64%
kuřecí maso strojně oddělené
Původ: Česko  
Váha: 1000g  
Cena: 49Kč  
EAN: 8594010692666
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. manilor Svlékací párky. Obyčejná večeře s chlebem pro dva lidi na dva dny. Toto hodnocení je kompromisem manželského "nicmoc" a "dobrý" .

  • 1

Obsah eček

E1206Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

E120 - Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

Stupeň škodlivosti: 6

Toto přírodní červené barvivo je vyráběno drcením sušených broučků červce nopálového.

Může u lidí vyvolávat alergii a je příčinnou hyperaktivity u dětí.

Přidává se např. do ovocných jogurtů, bonbónů nebo uzenin. No kdo by neměl chuť na dobrý „jahodový“ jogurt pro děti se sušenými brouky?

E2505Dusitan sodný

E250 - Dusitan sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků.

Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany!

Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti.

Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje.

E3162Erythorban sodný ( Isoaskorban sodný )
E4120Guma guar

E412 - Guma guar

Stupeň škodlivosti: 0

Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná.

E4152Xanthan

E415 - Xanthan

Stupeň škodlivosti: 2

Vyrábí se z kukuřice nebo sóji.

Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť.

Bez nežádoucích účinků.

E4503Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

Stupeň škodlivosti: 3

Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl.

Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné.

E4513Trifosforečnany ( sodný a draselný )

E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )

Stupeň škodlivosti: 3

Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného.

V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích.

Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý.

E5511Oxid křemičitý
E6215L- glutaman / glutamát sodný

E621 - L- glutaman / glutamát sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy.

Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny.

Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat.

E14222Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu

E-index: 269

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů