Nahlásit problém
Chuť: | Dobré (1x) | |
Zdraví: | Zdraví škodlivé | |
Obsah: |
20%
|
šunka a žampiony |
Původ: | Irsko | |
Váha: | 386g | |
Cena: | 45Kč |
E250 | 5 | Dusitan sodnýE250 - Dusitan sodnýStupeň škodlivosti: 5 Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků. Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany! Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti. Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje. |
E301 | 2 | Askorban sodný ( Askorbát sodný ) |
E392 | 0 | Výtažky z rozmarýnu |
E450 | 3 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )Stupeň škodlivosti: 3 Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl. Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné. |
E451 | 3 | Trifosforečnany ( sodný a draselný )E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného. V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích. Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý. |
E-index: 92
Překvapilo velké množství opravdové šunky na pizze. Tloušťka těsta tak akorát ikdyž celková chuť pizzy je dost nevýrazná. Klasicky obsažený dusitan je pouze v šunce (tak jako v každé jiné)