Nahlásit problém
Chuť: | Velmi dobré (1x) | |
Zdraví: | Zdraví škodlivé | |
Obsah cukru: | 11% GDA = asi 2 kostek cukru | |
Obsah: |
27%
|
debrecínská pečeně |
Původ: | Česko | |
Váha: | 230g | |
Cena: | 46Kč |
E120 | 6 | Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )E120 - Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )Stupeň škodlivosti: 6 Toto přírodní červené barvivo je vyráběno drcením sušených broučků červce nopálového. Může u lidí vyvolávat alergii a je příčinnou hyperaktivity u dětí. Přidává se např. do ovocných jogurtů, bonbónů nebo uzenin. No kdo by neměl chuť na dobrý „jahodový“ jogurt pro děti se sušenými brouky? |
E202 | 3 | Sorban draselný( Sorbát draselný )E202 - Sorban draselný( Sorbát draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z ropných derivátů a používá se jako konzervant a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek. Ve většině případů nemá nežádoucí účinky, u někoho se ale může projevit alergická reakce (např. vyrážka na kůži). |
E250 | 5 | Dusitan sodnýE250 - Dusitan sodnýStupeň škodlivosti: 5 Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků. Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany! Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti. Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje. |
E252 | 4 | Dusičnan draselný ( Ledek )E252 - Dusičnan draselný ( Ledek )Stupeň škodlivosti: 4 Vyrábí se synteticky z anorganických sloučenin nebo z odpadní rostlinné a živočišné hmoty. Slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků a také do hnojiv a pyrotechniky. U citlivých lidí může způsobovat bolesti hlavy, kožní vyrážky, závratě, zabraňují také příjímání jódu. Zakázáno používat v potravinách pro děti. U zvířat způsobuje rakovinu. |
E260 | 1 | Kyselina octová |
E300 | 0 | Kyselina askorbová ( vitamín C )E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )Stupeň škodlivosti: 0 Vitamín C se získává z hroznového cukru. Používá se jako antioxidant a konzervant. Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný. |
E301 | 2 | Askorban sodný ( Askorbát sodný ) |
E407 | 3 | Karagenan |
E412 | 0 | Guma guarE412 - Guma guarStupeň škodlivosti: 0 Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná. |
E415 | 2 | XanthanE415 - XanthanStupeň škodlivosti: 2 Vyrábí se z kukuřice nebo sóji. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť. Bez nežádoucích účinků. |
E450 | 3 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )Stupeň škodlivosti: 3 Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl. Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné. |
E451 | 3 | Trifosforečnany ( sodný a draselný )E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného. V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích. Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý. |
E452 | 3 | Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý ) |
E500 | 1 | Uhličitany sodné ( hydrogenuhličitan sodný, Jedlá soda, Soda Bikarbona ) |
E508 | 3 | Chlorid draselný ( Sylvín ) |
E509 | 2 | Chlorid vápenatý |
E621 | 5 | L- glutaman / glutamát sodnýE621 - L- glutaman / glutamát sodnýStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy. Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny. Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat. |
E160a | 1 | Karoteny, Beta-karoten ( provitamín A ) |
E160b | 4 | Annato, Bixin, NorbixinE160b - Annato, Bixin, NorbixinStupeň škodlivosti: 4 Je přírodní červenooranžové barvivo z plodů stromu Bixa oregana. Hojně se používá v sýrech, aby jim dodal „zralou“ barvu, nebo těstech či margarínech. Může vyvolávat silné alergické reakce, u dětí např. bolesti hlavy a podrážděnost. |
E-index: 379
Nezdá se mi že by debrecínky tam bylo 21%, ale to je jen subjektivní pocit. Navíc ikdyž chuťově ok, tak kvalitativně není nic moc, stačí si přečíst děsivé složení eček. Nasládlý lehce pikantní dresink je překvapivě dobrý, chuťově něco jako "Tisíc ostrovů". Pár koleček jarní cibulky je tam spíš pro srandu. Chuťově je celkově bageta moc dobrá, ale moho tam být víc náplně. Prostě česká "kvalita" od Hamé se nazapře.