Přeskočit na obsah
sýr

Snědli sýr a zemřeli. Tragédie ve Francii

Tragické zprávy z Francie – dva lidé zemřeli, více než dvacet bylo hospitalizováno. Vše nasvědčuje tomu, že série otrav souvisí s potravinami obsahujícími bakterii Listeria monocytogenes.

Sanitární úřady a ministerstvo zemědělství zahájily rozsáhlou kampaň na stažení sýrů podezřelých z otravy a zároveň varovaly nejohroženější skupiny obyvatelstva.

Co se stalo ve Francii?

Francouzské hygienické služby a ministerstvo zemědělství potvrdily, že konzumace některých sýrů byla pravděpodobně příčinou smrti dvou lidí a otravy 21 dalších,mezi nimiž byli pacienti ve věku od 34 do 95 let. Ve zprávě se uvádí, že jeden z mrtvých měl již dříve existující onemocnění.

Vyšetřovatelé zdůrazňují, že ačkoli se formálně jedná stále o hypotézu, důkazy jsou dostatečně závažné, aby se braly v úvahu.

Dramatické zprávy

Snědli sýr a zemřeli. Tragédie ve Francii
sýr

Podezřelé sýry, mezi nimiž byly oblíbené měkké druhy, jako camembert, brie a gorgonzola, vyráběla společnost Chavegrand a prodávaly se ve velkých obchodních řetězcích, včetně Leclerc, Carrefour a Auchan.

V reakci na vypuknutí nákazy společnost stáhla několik desítek šarží svých výrobků a stará výrobní linka, na které byly kontaminované sýry vyráběny, byla uzavřena.

Tento bylinný čaj může způsobit vážné zdravotní potíže. Diabetici by měli být opatrní

Spotřebitelé by měli vědět

Listeria monocytogenes je nebezpečná bakterie, která může přežít i v chladírenských podmínkách a je druhou nejčastější příčinou úmrtí na otravu jídlem ve Francii.

Zvláště ohroženy jsou těhotné ženy, starší lidé a pacienti s oslabeným imunitním systémem. Dlouhá inkubační doba – až několik týdnů – ztěžuje rychlé odhalení zdroje nákazy. Konzumace měkkých pasterizovaných sýrů proto představuje potenciální riziko: je nutné je okamžitě zkontrolovat a v případě potřeby ihned zlikvidovat. Spotřebitelům se také doporučuje sledovat informace o stažených produktech prostřednictvím oficiálních vládních kanálů.

Štítky: