Přeskočit na obsah

Tento černý plod má obrovskou sílu. Snižuje hladinu cukru, posiluje zrak a srdce.

Ostružiny jsou bobule s výjimečnými chuťovými vlastnostmi a prospěšnými účinky. Nejenže jsou vynikajícím doplňkem pokrmů a dezertů, ale jsou také považovány za skutečnou pokladnici vitamínů a minerálů. Co přesně ostružiny skrývají a jak je lze použít v kuchyni?

Ostružiny, také nazývané ostružiny nebo ostružiny, jsou plody z čeledi růžovitých, tvarem připomínající maliny. Vyznačují se tmavě fialovou nebo černou barvou a v závislosti na odrůdě mají sladkou nebo kyselou chuť. Tyto rostliny jsou ceněny nejen pro své atraktivní chuťové vlastnosti, ale především pro svůj blahodárný účinek na organismus. Jaké živiny obsahuje ostružina a jak je přidat do pokrmů? Poradíme vám.

Tento černý plod má obrovskou sílu. Snižuje hladinu cukru, posiluje zrak a srdce.

Ostružiny – vitamínová bomba

Není divu, že se říká, že ostružiny jsou opravdovou vitamínovou bombou – tyto bobule jsou bohaté na různé sloučeniny nezbytné pro normální fungování některých orgánů a systémů.

Na velmi dlouhém seznamu jsou vitamíny skupiny B, vitamíny K, A a E, stejně jako kyselina askorbová, tedy známý vitamín C – aby pokryly více než polovinu denní potřeby tohoto vitamínu, stačí sníst sklenici čerstvých ostružin.

Ostružiny – plody bohaté na cenné mikroelementy

Kromě vitamínů se ostružiny mohou pochlubit vysokým obsahem minerálů. Mezi nejdůležitější patří draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. Stojí za zmínku, že se nacházejí jak v plodech, tak v listech.

Ostružiny – nutriční hodnota a vlastnosti

Obrovskou výhodou ostružin je jejich nízká kalorická hodnota – 100 g plodů obsahuje pouze 43 kalorií. Pokud jde o množství bílkovin, tuků, sacharidů a živin, ostružiny je také obsahují ve významném množství, které ovlivňuje fungování organismu.

Cenné látky jsou obsaženy jak v plodech, tak v listech ostružin. Ty jsou vynikající pro přípravu nálevů a čajů – tyto nápoje mají antibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové účinky a pomáhají léčit nachlazení a zmírňovat příznaky, jako je kašel, chrapot a bolest v krku.

Pravidelná konzumace ostružin zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému, posiluje kosti, reguluje hladinu glukózy v krvi a má také příznivý vliv na zrak, protože zabraňuje degeneraci žluté skvrny. Navíc tyto plody, jako zdroj pektinů, zajišťují dlouhodobý pocit sytosti, díky čemuž jsou ideální pro hubnutí. A to ještě nejsou všechny jejich jedinečné vlastnosti.

Nespornou výhodou ostružin je jejich protinádorové působení, které je způsobeno obsahem antokyanů, polyfenolů a kyseliny elagové – silných antioxidantů, které brání množení volných radikálů a rozvoji rakovinných buněk. Podle vědeckých výzkumů mohou chránit zejména před rakovinou plic, jícnu a tlustého střeva.

Málokdo ví, že ostružiny jsou vynikajícím prostředkem proti ženským potížím. Jsou bohaté na fytoestrogeny, které zmírňují bolestivé menstruace a nepříjemné příznaky PMS a menopauzy. Nápoj z jejich listů odstraňuje příznaky jako svalové napětí a návaly horka.

Tento černý plod má obrovskou sílu. Snižuje hladinu cukru, posiluje zrak a srdce.

V jaké formě se ostružiny konzumují?

Ptáte se, v jaké formě konzumovat ostružiny? Pokud chcete plně využít sílu látek v nich obsažených, jezte bobule v syrové formě. Mimo sezónu si můžete zásobit sušenou variantou nebo konzervami, včetně džemů a marmelád. Nejlepší volbou budou ty, které neobsahují cukr a chemické látky.

Ostružiny jsou velmi univerzální plody, ze kterých se připravuje široká škála nápojů a pochutin. Lze z nich připravit džusy, kompoty, likéry, a také chutné dezerty. Zajímavé je, že se také skvěle hodí k přípravě slaných pokrmů, například na bázi masa. Seznamte se s několika osvědčenými recepty s ostružinami v hlavní roli.

Kompot z ostružin

Kompot z ostružin – ideální volba pro ty, kteří mají dost tradičního kompotu z jablek nebo jahod. Připravuje se z čerstvých bobulí, vody, cukru a citronové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá – stačí ostružiny opláchnout pod tekoucí vodou, zalít vroucí vodou s cukrem a citronovou šťávou a poté pasterizovat v dobře uzavřených sklenicích (asi 20 minut).

Koláč s ostružinami

Chcete upéct neobvyklé pečivo s ovocnou příchutí? Pak si vyberte koláč s ostružinami. K jeho přípravě budete kromě klíčové ingredience potřebovat pšeničnou mouku, vejce, máslo, kypřicí prášek, cukr a sůl.

Začněte přípravou proséváním mouky do mísy. Přidejte do ní vejce, máslo, sůl a prášek do pečiva a vše rozšlehejte do hladka. Mísu zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.

Po půl hodině rozdělte těsto na tři části – dvě z nich přeneste do formy a ozdobte ostružinami, z třetí části připravte drobenku, kterou nastrouhejte na struhadle. Poté vložte dezert do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40 minut. Po tepelném zpracování posypte moučkovým cukrem.

Tento černý plod má obrovskou sílu. Snižuje hladinu cukru, posiluje zrak a srdce.

Omáčka k masu

Pokud máte rádi pikantní jídla s ovocnou příchutí, určitě připravte omáčku k masu na bázi ostružin. Kromě ovoce budete potřebovatcukr, skořici, sůl, máslo a červené víno.

Ostružiny osmažte v hrnci a po několika minutách přidejte skořici, cukr a víno. Hrnec přikryjte pokličkou a obsah duste asi 15 minut. Krátce před koncem vaření přidejte máslo a sůl a důkladně promíchejte.

Nálev z ostružin

Nálev z ostružin je nápoj, který potěší nejen svou chutí, ale i zdraví prospěšnými vlastnostmi. K jeho přípravě budete potřebovat čerstvé bobule, cukr, vodu a alkohol nebo vodku.

Ostružiny propláchněte v sítku a nechte chvíli odstát, aby okapala přebytečná voda. Vysypte je do velké sklenice, zasypte cukrem a nechte pět dní odstát, aby pustily šťávu. Po uplynutí této doby přelijte vzniklou tekutinu do druhé sklenice, smíchejte s alkoholem a nechte dva týdny odstát.

Po 14 dnech přeceďte tinkturu přes gázu, přidejte trochu vody a rozlijte do skleněných lahví – skladujte je dobře uzavřené po dobu asi půl roku. Dobrou chuť!