Dříve se jim říkalo šaddoky – na počest kapitána, který je přivezl na ostrov Barbados. Červené grapefruity by měly být součástí každodenního jídelníčku, protože jsou nízkokalorické a obsahují velké množství cenných živin. Mají příznivý vliv na trávicí a kardiovaskulární systém, stejně jako na pokožku. Stojí za to je koupit právě teď, protože v mnoha supermarketech se prodávají za akční cenu.
Je to nízkokalorické ovoce, které se doporučuje při dietě na hubnutí, ale také pro seniory.
Obsah:
- Jak se liší červený grapefruit od žlutého?
- Proč jíst červené grapefruity?
- Červený grapefruit – použití v kuchyni
Grapefruity jsou pravděpodobně hybridem obřího a čínského pomeranče. V 17. století je kapitán James Shaddock přivezl z Polynésie na ostrov Barbados. Dnes se pěstují hlavně v subtropické zóně. Skutečný název pochází z anglických slov „grape“, tedy hrozen, a „fruit“, tedy plod. To souvisí s tím, že plody rostou v hroznech. Proč je dobré jíst červené grapefruity? Čím se tento druh liší od ostatních? Zjistěte to a zlepšete své zdraví a pohodu.
Jak se liší červený grapefruit od žlutého?
Grapefruity jsou nízkokalorické ovoce, které se doporučuje zařadit do každodenního jídelníčku. Existují různé odrůdy – červené, žluté a zelené. Liší se od sebe vzhledem, chutí a vlastnostmi. Proto není těžké najít v obchodě vhodnou odrůdu. Tím spíše, že jsou snadno dostupné v oblíbených supermarketech, a to i v akci.
Jak se liší červený grapefruit od žlutého? Oba druhy dorůstají do 15 cm a váží až 500 gramů, proto je nejjednodušší je rozlišit podle barvy. Červený grapefruit má hladkou a tenkou slupku světle oranžové až červené barvy. Uvnitř se skrývá šťavnatá červeno-oranžová dužina. Žlutý grapefruit se zase vyznačuje žlutou slupkou a hustou, světle žlutou dužinou.
Navíc červený grapefruit má jinou chuť než žlutý. Je sladký s charakteristickou hořkostí, zatímco žlutý je o něco kyselejší a výraznější. Oba druhy ovoce jsou velmi šťavnaté a skládají se převážně z vody (více než 90 %), proto skvěle hydratují organismus.
Proč jíst červené grapefruity?
Plody mají příjemnou sladkokyselou chuť, aromatickou a osvěžující vůni a zároveň skvěle zahánějí žízeň. Proč jíst právě červené grapefruity? Jsou považovány za nejzdravější odrůdu tohoto ovoce, protože obsahují nejvíce antioxidantů. Kromě toho jsou bohaté na živiny, které mají příznivý vliv na organismus. Mezi nimi jsou vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, stejně jako draslík a vláknina.
Díky těmto vlastnostem mají vynikající vliv na trávicí systém. Nejenže zlepšují trávicí procesy, ale také vylučují toxiny, regulují hladinu cukru v krvi a urychlují metabolismus. Ve 100 gramech je až 50 kcal, takže jeden plod obsahuje asi 104 kcal. Nízkokalorické ovoce může být dobrou náhražkou sladkostí – pomáhá udržovat váhu a dlouho zasytí.
Červené grapefruity – ovoce pro diabetiky. Mají nízký glykemický index (GI = 30) a obsahují asi 25 gramů sacharidů v jednom plodu. Díky nízkému obsahu cukru se často používají při keto dietě. Kromě toho toto ovoce podporuje zrak a vitalitu pokožky. Pleť je pak vyživená, pružná a vypadá mladší.
Středně velké grapefruity pokrývají denní potřebu vitamínu C pro dospělého člověka. Pravidelná konzumace posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a zmírňuje záněty, proto se doporučuje starším lidem. Ovoce má silné antioxidační účinky, proto zpomalují stárnutí organismu a chrání před mnoha civilizačními chorobami (včetně aterosklerózy, infarktu nebo rakoviny).
Bohužel ne každý by je měl jíst. Kontraindikací pro konzumaci červených grapefruitů je alergie na citrusové plody. Také se nedoporučuje konzumovat je lidem s pálením žáhy – po konzumaci, zejména nalačno, mohou zesílit nevolnost. Zakázány jsou všem, kteří užívají léky na srdeční onemocnění, hypertenzi, alergie, nespavost, poruchy metabolismu lipidů, duševní onemocnění, a také při léčbě rakoviny, HIV a AIDS. Grapefruity zesilují nebo oslabují jejich účinek.
Červený grapefruit – použití v kuchyni
Nízkokalorický červený grapefruit lze jíst jako svačinu, přičemž ze stravy vyloučíte škodlivé sladkosti. Zajistí dlouhodobý pocit sytosti, takže nebudete mít chuť na svačinu. Čerstvý grapefruit je vynikající ingredience do salátů a předkrmů. Je vhodné přidat k nim zálivku na bázi olivového oleje nebo másla. Díky tuku tělo lépe vstřebává živiny obsažené v ovoci. Ovoce se dobře hodí do salátů a k sýrům (například feta).
K snídani nebo večeři je dobré vypít šťávu vymačkanou z grapefruitu. Je to šťavnaté ovoce, ze kterého lze připravit osvěžující nápoj s nízkým obsahem kalorií. Nelze jej však pít spolu s léky.
Červený grapefruit se také hodí k přípravě zdravých ovocných a zeleninových smoothie, citrusové limonády nebo k ozdobení ovesné kaše nebo dezertů (například sorbetů, zmrzliny nebo želé). Je nízkokalorický, ale velmi chutný. Lze ho také upéct v troubě a vytvořit tak zajímavou pochoutku.
Jeho použití v kuchyni se však neomezuje pouze na sladká jídla a předkrmy. Grapefruit nebo jeho šťávu je vhodné přidat do marinád na maso. Jeho aroma se obzvláště dobře hodí k jemnému drůbežímu masu.