Přeskočit na obsah

Přidejte do vařících vajec. Mistrovský trik pro snadné čištění

Čištění čerstvých vajec od skořápky je opravdová otrava. Chcete hostům naservírovat estetickou a chutnou večeři, ale vejce vypadají jako švýcarský sýr? Naštěstí existuje osvědčený a účinný způsob, jak snadno vyčistit i čerstvá vejce. Stačí použít levnou ingredienci, kterou určitě máte doma.

Díky tomuto triku se skořápka bez problémů oddělí od vejce.

Obsah:

  1. Proč se některá vejce těžko loupou?
  2. Nejlepší způsob, jak snadno oloupat vejce
  3. Proč jíst vejce?

Přidejte do vařících vajec. Mistrovský trik pro snadné čištění

Proč se některá vejce těžko loupou?

Nejobtížnější na čištění jsou čerstvá vejce – jejich bílek má nižší pH a silněji ulpívá na membráně pod skořápkou. Časem se z vejce přes mikrootvory ve skořápce uvolňuje oxid uhličitý, v důsledku čehož se pH zvyšuje a bílek se sám od membrány stále více odděluje. Proto je mnohem snazší čistit vejce zakoupená v obchodě – obvykle tam leží několik dní. Čerstvá vejce „přímo od slepice“ jsou však chutnější, ale vyžadují zvláštní opatření, aby se při čištění nepoškodil bílek.

Dalším důvodem obtíží s čištěním vajec je nesprávná doba vaření – příliš krátká nebo příliš dlouhá. Optimální doba je 8–10 minut. Během této doby se bílek stačí srazit a stane se odolnější vůči poškození. Ihned po uvaření je třeba vejce ponořit do studené vody.

Nejlepší způsob, jak snadno očistit vejce

Odborníci tvrdí, že vejce musí být nejméně týden staré, aby se dalo snadno očistit od skořápky. Bohužel, čerstvá vejce chutnají nejlépe. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak tento problém obejít. Do vody, ve které vaříte vejce, stačí přidat ocet (lžíci octa na litr vody), který skořápku zporézní a denaturuje bílkoviny, které se pak mnohem snáze oddělí. Nebojte se – ocet ve vodě nemá vliv na chuť vajec, ale výrazně usnadňuje jejich čištění.

Přidejte do vařících vajec. Mistrovský trik pro snadné čištění

Proč jíst vejce?

Vejce je dobré jíst z mnoha důvodů – nejsou tučná, obsahují mnoho plnohodnotných bílkovin, dlouho sytí a díky tomu usnadňují hubnutí nebo udržení normální hmotnosti. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů cenných pro organismus: vitamíny A, D, E a K, vitamíny skupiny B, stejně jako fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík a zinek. Vejce mají příznivý vliv na zdraví, zejména na zrak a nervový systém. Na rozdíl od dosud rozšířených přesvědčení nezvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Naopak, pomáhají regulovat hladinu dobrého a špatného cholesterolu.