Už vás nebaví sendviče se šunkou a sýrem? Je čas připravit pastu na sendviče, kterou si zamilují všichni členové domácnosti. Je nejen chutná, ale také výživná a sytá. Navíc je její příprava velmi jednoduchá. Představujeme vám recept na neobvyklou pastu na sendviče, která má vynikající chuť.
Pomazánka se sušenými rajčaty a slunečnicovými semínky je chutným vegetariánským doplňkem k pečivu.
Obsah:
- Nejlepší pomazánka na sendviče
- Proč jíst slunečnicová semínka?
- Pomazánka na sendviče ze slunečnicových semínek – recept
Nejlepší pasta na sendviče
Mezi pomazánkami na chléb, které se v českých domácnostech připravují nejčastěji, patří pasta z uzené makrely a vajec, tvaroh se zelenou cibulkou nebo avokádová pomazánka. Ve skutečnosti je však přísad vhodných k chlebu mnohem více. Pokud jste unaveni jednotvárností chutí a chcete připravit něco zcela nového a zároveň výživného, níže uvedený recept se vám určitě bude líbit. Pasta na sendviče ze slunečnicových semínek a sušených rajčat je přesně to, co potřebujete: je nejen chutná, ale také zdrojem bílkovin, mnoha vitamínů a minerálů.
Proč jíst slunečnicová semínka?
Pomazánka na sendviče ze slunečnicových semínek je skvělou volbou pro ty, kteří dbají na své zdraví a dobrou kondici, vedou aktivní životní styl a potřebují energii. Tato semínka jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin – důležité složky pro růst a regeneraci tkání (100 gramů slunečnicových semínek obsahuje asi 20–21 gramů bílkovin) a také pro posílení imunitního systému. Slunečnicová semínka také obsahují:
- prospěšné mono- a polynenasycené tuky, které podporují činnost srdce
- vlákninu – reguluje hladinu cukru v krvi, zajišťuje pocit sytosti, zlepšuje trávení
- vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, vitamín E, zinek, železo a mnoho dalších
Slunečnicová semínka jsou skvělým zpestřením jídelníčku, proto je dobré zařadit je do stravy jako svačinku.
Pomazánka ze slunečnicových semínek – recept
Pomazánka ze slunečnicových semínek se připravuje velmi rychle. Potřebujete jen několik snadno dostupných ingrediencí.
Ingredience
- 4 sušená rajčata, bez tekutiny
- 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř podle chuti
- podle chuti – zelená cibule nebo několik lístků bazalky
Postup přípravy:
1. Slunečnicová semínka zalijte studenou vodou a nechte 2 hodiny odstát, poté uvařte do měkka.
2. Přesuňte do nádoby, přidejte sušená rajčata a česnek prolisovaný přes lis.
3. Všechny ingredience rozmixujte ručním mixérem do hladka, přidejte nakrájenou jarní cibulku a dochuťte podle chuti. Podávejte na čerstvém chlebu.
Dobrou chuť!