Přeskočit na obsah

Recept na nejlepší konzervovanou červenou řepu od mé babičky. Marinuji ji ve třech ingrediencích a je naprosto jedinečná.

Konzervovaná řepa může chutnat zcela obyčejně nebo tak dobře, že se od ní nebudete moci odtrhnout. Moje babička má svůj osvědčený recept. Marinuje ji ve třech ingrediencích, které jí dodávají jedinečnou chuť a aroma. Také připravuji nakládanou řepu výhradně podle jejího receptu.

Když jednou ochutnáte domácí řepu podle starého rodinného receptu, těžko se vrátíte k té kupované. Většina hotových druhů řepy chutná velmi podobně – sladkokyselá, ale bez charakteristické chuti. Babiččina řepa je úplně jiná. Když otevřete sklenici s její řepou, její vůně naplní celou kuchyň. Tři přísady dělají vše pro to . Dodávají řepě jedinečnou chuť a dělají ji ideální jak k večeři, tak jako samostatnou pochoutku. Tento recept máme v rodině už mnoho let a nikdy nezklamal.

Recept na nejlepší konzervovanou červenou řepu od mé babičky. Marinuji ji ve třech ingrediencích a je naprosto jedinečná.
řepu

3 přísady, které určují chuť řepy

Může se to zdát jako neobvyklá kombinace, protože většina receptů je založena výhradně na octu a koření. Ale právě kombinace sladkosti řepy s ostrostí česneku, lehkou hořkostí cibule a jemnou kořenitostí zázvoru dělá tuto řepu tak jedinečnou. Lehce osmažená cibule dodává řepě sladkou chuť. Rozmačkaný česnek v kombinaci s octem působí jako přírodní konzervant a také zesiluje chuť . Zázvor je úžasná ingredience. Je lehce citrusový, osvěžující a zároveň pikantní. Ačkoli ne každý spojuje zázvor s řepou, po ochutnání si tento recept bez něj těžko představíte.

Všechny tyto ingredience se nejprve vloží do nálevu, který je základem tohoto receptu. Připravuji ho z rovných dílů vody, octa a oleje, osladím cukrem a medem, přidám sůl a koření. Nakonec přidám řepu, přivedu vše k varu a horkou tekutinu rozliju do sklenic.

Recept na nejlepší konzervovanou červenou řepu od mé babičky. Marinuji ji ve třech ingrediencích a je naprosto jedinečná.
řepu

Recept na řepu od babičky krok za krokem

Ingredience na přibližně 6–8 sklenic (330–500 ml):

  • 3 kg řepy
  • 1 červená paprika
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru dlouhý asi 3 cm
  • 1 sklenice vody
  • 1 sklenice 10% octa
  • 1 sklenice oleje (například řepkového)
  • ¾ sklenice cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1,5 lžíce soli

Postup přípravy:

  1. Řepu důkladně umyjte, vložte do hrnce a zalijte vodou. Vařte ve slupce do měkka (asi 40–50 minut). Nechte řepu vychladnout, oloupejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Papriku umyjte, zbavte semen a nakrájejte na malé kostičky.
  3. Cibuli očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Česnek prolisujte přes lis a zázvor nastrouhejte na jemné struhadle.
  5. Nalijte vodu, ocet a olej do velkého hrnce . Přidejte cukr, sůl a med, poté česnek, zázvor a cibuli. Vařte několik minut, dokud cibule nezměkne.
  6. Přidejte pepř a vařte ještě několik minut.
  7. Nakonec přidejte nastrouhanou řepu , promíchejte a přiveďte k varu.
  8. Horkou směs rozlijte do sterilizovaných a vysušených sklenic. Pečlivě je uzavřete a otočte dnem vzhůru.
  9. Recept na nejlepší konzervovanou červenou řepu od mé babičky. Marinuji ji ve třech ingrediencích a je naprosto jedinečná.
    řepu

Řepa je připravena ke konzumaci již po několika dnech, ale její chuť se plně rozvine až po 2–3 týdnech. Dobře drží tvar, není příliš kyselá ani příliš sladká. Je ideální na sendviče s masovou roládou, rybou nebo paštikou, je univerzální a vždy chutná.