Přidat potravinu
nebo Vytvořit nový účet





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: kudykam

Frankfurtské klobásky

Pikok - párky, klobásy

Chuť:
Velmi dobré (1x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah: vyrobeno ze 116g vepřové maso
Původ: Polsko  
Váha: 350g  
Cena: 65Kč  
EAN: 20210243
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. kudykam Velmi chutné masité klobásky, bohužel po zjištění obsahu eček je již přestanu asi kupovat. Inspekce také nalezna v těchto klobásách kuřecí separát a kosti.

  • 1

Obsah eček

E1206Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

E120 - Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

Stupeň škodlivosti: 6

Toto přírodní červené barvivo je vyráběno drcením sušených broučků červce nopálového.

Může u lidí vyvolávat alergii a je příčinnou hyperaktivity u dětí.

Přidává se např. do ovocných jogurtů, bonbónů nebo uzenin. No kdo by neměl chuť na dobrý „jahodový“ jogurt pro děti se sušenými brouky?

E2505Dusitan sodný

E250 - Dusitan sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků.

Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany!

Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti.

Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje.

E3041Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou
E6215L- glutaman / glutamát sodný

E621 - L- glutaman / glutamát sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy.

Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny.

Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat.

E-index: 245

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů