Nahlásit problém
Chuť: | Neurazí/nenadchne (7x) | |
Zdraví: | Zdraví škodlivé | |
Původ: | Česko | |
Váha: | 150g | |
Cena: | 19Kč |
E120 | 6 | Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )E120 - Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )Stupeň škodlivosti: 6 Toto přírodní červené barvivo je vyráběno drcením sušených broučků červce nopálového. Může u lidí vyvolávat alergii a je příčinnou hyperaktivity u dětí. Přidává se např. do ovocných jogurtů, bonbónů nebo uzenin. No kdo by neměl chuť na dobrý „jahodový“ jogurt pro děti se sušenými brouky? |
E202 | 3 | Sorban draselný( Sorbát draselný )E202 - Sorban draselný( Sorbát draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z ropných derivátů a používá se jako konzervant a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek. Ve většině případů nemá nežádoucí účinky, u někoho se ale může projevit alergická reakce (např. vyrážka na kůži). |
E211 | 4 | Benzoan sodný ( Benzoát sodný )E211 - Benzoan sodný ( Benzoát sodný )Stupeň škodlivosti: 4 Vyrábí se chemicky oxidací toulenu. Používá se jako konzervant nebo do nemrznoucích směsí v autě. Hodně se používá/používal jako konzervant do hořčice, dá se ale koupit i bez ní. Coca Cola jej již přestala přidávat do nápojů, stále jej ale naleznete např. v Kofole. Může poškozovat strukturu DNA (Parkinson), u dětí způsobovat hyperaktivitu, působit jako karcinogen. |
E224 | 5 | Disiřičitan draselný ( Pyrosiřičitan draselný )E224 - Disiřičitan draselný ( Pyrosiřičitan draselný )Stupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se chemicky z oxidu siřičitého a potaše. Používá se jako konzervant a antioxidant např. do vína nebo sušeného ovoce proti plísním. V potravinách ničí vitamín B1. Může způsobovat alergické reakce, bolesti hlavy, nevolnosti. |
E250 | 5 | Dusitan sodnýE250 - Dusitan sodnýStupeň škodlivosti: 5 Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků. Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany! Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti. Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje. |
E300 | 0 | Kyselina askorbová ( vitamín C )E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )Stupeň škodlivosti: 0 Vitamín C se získává z hroznového cukru. Používá se jako antioxidant a konzervant. Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný. |
E306 | 0 | Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů |
E407 | 3 | Karagenan |
E412 | 0 | Guma guarE412 - Guma guarStupeň škodlivosti: 0 Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná. |
E415 | 2 | XanthanE415 - XanthanStupeň škodlivosti: 2 Vyrábí se z kukuřice nebo sóji. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť. Bez nežádoucích účinků. |
E450 | 3 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )Stupeň škodlivosti: 3 Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl. Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné. |
E451 | 3 | Trifosforečnany ( sodný a draselný )E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného. V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích. Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý. |
E500 | 1 | Uhličitany sodné ( hydrogenuhličitan sodný, Jedlá soda, Soda Bikarbona ) |
E621 | 5 | L- glutaman / glutamát sodnýE621 - L- glutaman / glutamát sodnýStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy. Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny. Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat. |
E954 | 5 | SacharinE954 - SacharinStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se z uhlí nebo z toluenu (mňam…) Používá se jako náhradní sladidlo, abychom nebyli tlustí, nedodá totiž žádnou energii, přesto je asi 500x sladší než cukr. Často se vyskytuje ve žvýkačkách, majonézových salátech, ovocných pivech apod. U mužů může vyšší dávka způsobit rakovinu močového měchýře. V USA byla jednu dobu označována jako karcinogenní, z tohoto seznamu byla ale již odstraněna. Umělá sladidla navíc zvyšují chuť k jídlu a na sladké a zpomalují trávení, tedy k hubnutí vhodné nejsou. |
E160a | 1 | Karoteny, Beta-karoten ( provitamín A ) |
E-index: 464
Pokud zavřete oči tak nepoznáte co jíte. Jediné co lze cítit jsou kousky cibule, zbytek je neurčitá mastná hmota.
Opravdu netuším proč by si něco takového měl rozumně uvažující člověk koupit. A to se na obale výrobku chlubí výrobce několika tituly jako "Kvalita nekompromisně" apod. To je výsměch zákazníkovi!
Pravě jsem si ho dal k večeři a musím souhlasit s předchozím komentářem. Je to humáč, nekupujte to.
Dobroš.
super vyrobky
i ta jedna je moc!!!hnus hnus hnus a ještě jednou hnus.