Přidat potravinu





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: kudykam

Vlašský salát

Spar - vlašský salát

Chuť:
Neurazí/nenadchne (1x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah:
20%
výrobní salám
Původ: Česko  
Váha: 140g  
Cena: 15Kč  
EAN: 859110412345
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. kudykam Na první pohled obsahuje více zeleniny a méně majonézy, chuťově tam určitě poznáte brambory. V ústech zůstává po salátu slabá nahořklá příchuť. Jinak chuťově nevýrazné.

  • 1

Obsah eček

E1206Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

E120 - Košenila ( kyselina karmínová, karmíny )

Stupeň škodlivosti: 6

Toto přírodní červené barvivo je vyráběno drcením sušených broučků červce nopálového.

Může u lidí vyvolávat alergii a je příčinnou hyperaktivity u dětí.

Přidává se např. do ovocných jogurtů, bonbónů nebo uzenin. No kdo by neměl chuť na dobrý „jahodový“ jogurt pro děti se sušenými brouky?

E1501Karamel
E2023Sorban draselný( Sorbát draselný )

E202 - Sorban draselný( Sorbát draselný )

Stupeň škodlivosti: 3

Vyrábí se z ropných derivátů a používá se jako konzervant a zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek.

Ve většině případů nemá nežádoucí účinky, u někoho se ale může projevit alergická reakce (např. vyrážka na kůži).

E2114Benzoan sodný ( Benzoát sodný )

E211 - Benzoan sodný ( Benzoát sodný )

Stupeň škodlivosti: 4

Vyrábí se chemicky oxidací toulenu.

Používá se jako konzervant nebo do nemrznoucích směsí v autě. Hodně se používá/používal jako konzervant do hořčice, dá se ale koupit i bez ní. Coca Cola jej již přestala přidávat do nápojů, stále jej ale naleznete např. v Kofole.

Může poškozovat strukturu DNA (Parkinson), u dětí způsobovat hyperaktivitu, působit jako karcinogen.

E2505Dusitan sodný

E250 - Dusitan sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků.

Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany!

Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti.

Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje.

E2601Kyselina octová
E3000Kyselina askorbová ( vitamín C )

E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )

Stupeň škodlivosti: 0

Vitamín C se získává z hroznového cukru.

Používá se jako antioxidant a konzervant.

Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný.

E3012Askorban sodný ( Askorbát sodný )
E4101Karubin

E410 - Karubin

Stupeň škodlivosti: 1

Karubin je přírodní vláknina s vysokým obsahem proteinů, získávaná ze semen rostliny Rohovníku obecného.

Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Příjem Karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a má příznivé účinky na střevní mikrofloru. Bezpečný i pro děti.

E4120Guma guar

E412 - Guma guar

Stupeň škodlivosti: 0

Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná.

E4152Xanthan

E415 - Xanthan

Stupeň škodlivosti: 2

Vyrábí se z kukuřice nebo sóji.

Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť.

Bez nežádoucích účinků.

E4503Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

Stupeň škodlivosti: 3

Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl.

Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné.

E4513Trifosforečnany ( sodný a draselný )

E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )

Stupeň škodlivosti: 3

Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného.

V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích.

Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý.

E4721Estery mastných kyselin s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou, mono a diacetylvinnou
E5511Oxid křemičitý
E6215L- glutaman / glutamát sodný

E621 - L- glutaman / glutamát sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy.

Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny.

Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat.

E14142Acetylovaný zesíťovaný fosforečnan škrobu
E14502Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

E-index: 320

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů