Nahlásit problém
Chuť: | Neurazí/nenadchne (2x) | |
Zdraví: | Zdraví škodlivé | |
Obsah cukru: | 9% GDA = asi 2 kostek cukru | |
Obsah: |
25%
|
míchaná vajíčka |
Původ: | Česko | |
Váha: | 200g | |
Cena: | 48Kč |
E150 | 1 | Karamel |
E250 | 5 | Dusitan sodnýE250 - Dusitan sodnýStupeň škodlivosti: 5 Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků. Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany! Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti. Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje. |
E260 | 1 | Kyselina octová |
E300 | 0 | Kyselina askorbová ( vitamín C )E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )Stupeň škodlivosti: 0 Vitamín C se získává z hroznového cukru. Používá se jako antioxidant a konzervant. Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný. |
E301 | 2 | Askorban sodný ( Askorbát sodný ) |
E410 | 1 | KarubinE410 - KarubinStupeň škodlivosti: 1 Karubin je přírodní vláknina s vysokým obsahem proteinů, získávaná ze semen rostliny Rohovníku obecného. Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor. Příjem Karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a má příznivé účinky na střevní mikrofloru. Bezpečný i pro děti. |
E412 | 0 | Guma guarE412 - Guma guarStupeň škodlivosti: 0 Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná. |
E415 | 2 | XanthanE415 - XanthanStupeň škodlivosti: 2 Vyrábí se z kukuřice nebo sóji. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť. Bez nežádoucích účinků. |
E450 | 3 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )Stupeň škodlivosti: 3 Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl. Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné. |
E451 | 3 | Trifosforečnany ( sodný a draselný )E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )Stupeň škodlivosti: 3 Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného. V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích. Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý. |
E551 | 1 | Oxid křemičitý |
E621 | 5 | L- glutaman / glutamát sodnýE621 - L- glutaman / glutamát sodnýStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy. Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny. Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat. |
E635 | 4 | Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5'-ribonukleotidů)E635 - Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5'-ribonukleotidů)Stupeň škodlivosti: 4 Vyrábí se z olejů a tuků rostlinného či živočišného původu. Používá se jako dochucovadlo, zvyšuje účinek glutamanu sodného (E621). Není vhodný pro děti, může způsobovat hyperaktivitu, astma, alergické reakce. |
E-index: 206
Klasicky jsou kraje skoro suché a vše je nacpáno veprostřed. Slaniny je tam jen malý kousek uprostřed. Nebýt těch zbytečných ochucovadel, tak to s ečky není tak hrozné. Celkově to chutná tak jak to vypadá... je to dobré...