Přidat potravinu
nebo Vytvořit nový účet





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: kudykam

Sendvič Egg and Bacon

Hamé - sendvič s míchanými vejci a opečenou slaninou

Chuť:
Neurazí/nenadchne (2x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah cukru:
9% GDA = asi 2 kostek cukru
Obsah:
25%
míchaná vajíčka
Původ: Česko  
Váha: 200g  
Cena: 48Kč  
EAN: 8594020974851
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. kudykam Klasicky jsou kraje skoro suché a vše je nacpáno veprostřed. Slaniny je tam jen malý kousek uprostřed. Nebýt těch zbytečných ochucovadel, tak to s ečky není tak hrozné. Celkově to chutná tak jak to vypadá... je to dobré...

  • 1

Obsah eček

E1501Karamel
E2505Dusitan sodný

E250 - Dusitan sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků.

Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany!

Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti.

Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje.

E2601Kyselina octová
E3000Kyselina askorbová ( vitamín C )

E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )

Stupeň škodlivosti: 0

Vitamín C se získává z hroznového cukru.

Používá se jako antioxidant a konzervant.

Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný.

E3012Askorban sodný ( Askorbát sodný )
E4101Karubin

E410 - Karubin

Stupeň škodlivosti: 1

Karubin je přírodní vláknina s vysokým obsahem proteinů, získávaná ze semen rostliny Rohovníku obecného.

Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Příjem Karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a má příznivé účinky na střevní mikrofloru. Bezpečný i pro děti.

E4120Guma guar

E412 - Guma guar

Stupeň škodlivosti: 0

Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná.

E4152Xanthan

E415 - Xanthan

Stupeň škodlivosti: 2

Vyrábí se z kukuřice nebo sóji.

Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť.

Bez nežádoucích účinků.

E4503Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

Stupeň škodlivosti: 3

Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl.

Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné.

E4513Trifosforečnany ( sodný a draselný )

E451 - Trifosforečnany ( sodný a draselný )

Stupeň škodlivosti: 3

Vyrábí se z dihydrogenfosforečnanu sodného.

V potravinách váže vodu, používá se tedy především v masných výrobcích.

Je zdrojem fosforu z toho důvodu ve větším množství napomáhá vylučování vápníku z těla. V přiměřeném množství není škodlivý.

E5511Oxid křemičitý
E6215L- glutaman / glutamát sodný

E621 - L- glutaman / glutamát sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy.

Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny.

Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat.

E6354Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5'-ribonukleotidů)

E635 - Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5'-ribonukleotidů)

Stupeň škodlivosti: 4

Vyrábí se z olejů a tuků rostlinného či živočišného původu.

Používá se jako dochucovadlo, zvyšuje účinek glutamanu sodného (E621).

Není vhodný pro děti, může způsobovat hyperaktivitu, astma, alergické reakce.

E-index: 206

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů