Přidat potravinu





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: kudykam

Premium Sendvič Mexický

Chef Menu - sendvič

Chuť:
Velmi dobré (1x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah:
21.4%
kuřecí řízky
Původ: Slovensko  
Váha: 230g  
Cena: 46Kč  
EAN: 8588001939304
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. kudykam Z hlediska složení není co vytknout, co ale výrobce úplně podělal je přidání sladidel a glutamátu do omáčky. Z hlediska chuti lze vytknout max. nerovnoměrně rozložená náplň, kdy kraje jsou úplně suché. Smetanová pomazánka tomu sendviči parádně sedí.

  • 1

Obsah eček

E2003Kyselina sorbová
E3000Kyselina askorbová ( vitamín C )

E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )

Stupeň škodlivosti: 0

Vitamín C se získává z hroznového cukru.

Používá se jako antioxidant a konzervant.

Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný.

E3220Lecitiny ( Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy )

E322 - Lecitiny ( Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy )

Stupeň škodlivosti: 0

Lecitin je látka přírodního původu získávaná ze sojových bobů.

V potravinách zlepšuje chuťové vlastnosti, antioxidant, emulgátor.

Upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu, odbourává alkohol a podporuje imunitu organismu. Celkově je tedy zdravý prospěšný.

E3300Kyselina citronová

E330 - Kyselina citronová

Stupeň škodlivosti: 0

Získává se přírodní cestou z citrusů nebo průmyslovou výrobou z melasy nebo kukuřičného škrobu.

Používá se jako regulátor kyselosti a konzervant, protože zabraňuje množení plísní a bakterií. Látka je bezpečná i pro děti.

E3412Fosforečnany vápenaté ( dihydrohen, monohydrogen )
E4073Karagenan
E4101Karubin

E410 - Karubin

Stupeň škodlivosti: 1

Karubin je přírodní vláknina s vysokým obsahem proteinů, získávaná ze semen rostliny Rohovníku obecného.

Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Příjem Karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a má příznivé účinky na střevní mikrofloru. Bezpečný i pro děti.

E4152Xanthan

E415 - Xanthan

Stupeň škodlivosti: 2

Vyrábí se z kukuřice nebo sóji.

Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť.

Bez nežádoucích účinků.

E4503Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )

Stupeň škodlivosti: 3

Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl.

Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné.

E4711Mono- a diglyceridy mastných kyselin

E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin

Stupeň škodlivosti: 1

Jde o sloučeniny, které se získávají z vepřového sádla nebo rostlinných olejů.

Používají se jako stabilizátory a emulgátory.

Běžně se vyskytují při úpravě potravin, nemají tedy při běžné konzumaci žádné negativní účinky na zdraví.

E4812Stearoyl-2-laktylát sodný
E6215L- glutaman / glutamát sodný

E621 - L- glutaman / glutamát sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy.

Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny.

Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat.

E9526Cyklamáty

E952 - Cyklamáty

Stupeň škodlivosti: 6

Vyrábí se synteticky.

Používá se jako umělé sladidlo především do nápojů, je 30-50x sladší než cukr.

V ČR bylo donedávna zakázané, než jej EU povolila, v některých dalších zemí jako např. v USA zůstává zakázané. Látka je spojována s rakovinou močových cest.

E9545Sacharin

E954 - Sacharin

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se z uhlí nebo z toluenu (mňam…)

Používá se jako náhradní sladidlo, abychom nebyli tlustí, nedodá totiž žádnou energii, přesto je asi 500x sladší než cukr. Často se vyskytuje ve žvýkačkách, majonézových salátech, ovocných pivech apod.

U mužů může vyšší dávka způsobit rakovinu močového měchýře. V USA byla jednu dobu označována jako karcinogenní, z tohoto seznamu byla ale již odstraněna. Umělá sladidla navíc zvyšují chuť k jídlu a na sladké a zpomalují trávení, tedy k hubnutí vhodné nejsou.

E160a1Karoteny, Beta-karoten ( provitamín A )

E-index: 280

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů