Přidat potravinu
nebo Vytvořit nový účet





Nahlásit problém

Upravit stránku
Autor: kudykam

Sendvič se slaninou a vejcem

Topo - sendvič ze švédského chleba

Chuť:
Neurazí/nenadchne (1x)
Zdraví:
Zdraví škodlivé
Obsah:
59%
slanina, vejce, rajčata, majoneza
Původ: Francie  
Váha: 145g  
Cena: 40Kč  
EAN: 20267681
reklama





Pozor! Po odeslání již nelze hodnocení upravit nebo odstranit. Hlasovat je možné pouze jednou!


Hodnocení chuti od 1 uživatelů

  1. kudykam Chleba by mohl být i dobrý, kdyby nebyl úplně rozmočený. Rajčat je tam jen stopové množství. Slanina je docela dobrá. Na to, že je to plné majonézy a vajíček to má podezřele dlouhou trvanlivost.

  • 1

Obsah eček

E2245Disiřičitan draselný ( Pyrosiřičitan draselný )

E224 - Disiřičitan draselný ( Pyrosiřičitan draselný )

Stupeň škodlivosti: 5

Vyrábí se chemicky z oxidu siřičitého a potaše.

Používá se jako konzervant a antioxidant např. do vína nebo sušeného ovoce proti plísním.

V potravinách ničí vitamín B1. Může způsobovat alergické reakce, bolesti hlavy, nevolnosti.

E2505Dusitan sodný

E250 - Dusitan sodný

Stupeň škodlivosti: 5

Nebo také "dusitanová solící směs" slouží jako stabilizátor barvy (aby maso nemělo přirozeně našedlou barvu, což odrazuje kupující), prodlužuje trvanlivost potraviny a dodává masu uzenou chuť. Přidává se do drtivé většiny masných výrobků.

Dají se ale sehnat i uzenářské výrobky bez těchto solí, např. z BIO farmy. Pozor, to že je potravina BIO ještě ale neznamená, že nesmí obsahovat dusitany!

Dusitany jsou spojovány s tvorbou rakoviny. U malých dětí způsobuje zrychlení srdeční činnosti (tachykardie). Proto je v řadě zemí zakázáno jej přidávat do potravin pro děti.

Tepelnou úpravou uzenin s E250 při vysokých teplotách (např. smažením) se škodlivost dusitanů zvyšuje. Konzumací s vitamínem C naopak škodlivost snižuje.

E3000Kyselina askorbová ( vitamín C )

E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )

Stupeň škodlivosti: 0

Vitamín C se získává z hroznového cukru.

Používá se jako antioxidant a konzervant.

Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný.

E3162Erythorban sodný ( Isoaskorban sodný )
E4120Guma guar

E412 - Guma guar

Stupeň škodlivosti: 0

Je přírodní vláknina ze semene rostliny Cyamopsis Tetragonoloba a používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo.

Nemá nežádoucí účinky na lidské zdraví, spíše jakožto vláknina je zdraví prospěšná.

E4152Xanthan

E415 - Xanthan

Stupeň škodlivosti: 2

Vyrábí se z kukuřice nebo sóji.

Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť.

Bez nežádoucích účinků.

E5033Uhličitan amonný ( Bikarbonát amonný)

E-index: 157

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů