Přidat potravinu





Nahlásit problém

Naše nákupní mentalita

To, že Češi vybírají potraviny dle ceny, je obecně známá věc a většina lidí se s tím ztotožňuje. Ti, co na to mají, tvrdí, že nakupují dle kvality, jiní se snaží zase najít kompromis mezi kvalitou a cenou. Většinou jsou ale naše nákupní impulzy řízeny více podvědomím než selským rozumem. Kdyby tomu tak nebylo, neobjevovaly by se na pultech našich řetězců triky prodejců jako křehčené kuře, kdy kilo masa napíchaného vodou stálo víc než kilo stejného masa bez vody, cenovka ale vypadala nižší.

Zkuste se někdy zamyslet nad tím, co kupujete, vezměte si účet za nákup a zkuste zvážit alternativní a kvalitnější položky k tomu co kupujete, i když se mohou jevit ze začátku dražší. Ne vždy se výběr dle nejnižší ceny vyplatí, a to jak zdravotně tak i finančně.

mlekoV sekci mléka na Ochutnávači je asi 18 druhů mlék co jsem ochutnal, převážně ta čerstvá. Trvanlivá z principu nekupuji, kvůli nižší výživové a chuťové hodnotě (výjimkou bylo nedávno testované mléko Lactel za cenu přes 20 Kč a chuťově spíš podprůměrné, ale zase má účinnou mediální kampaň, což přitáhne zákazníky.) Nejlevnější čerstvá mléka se pohybují cenově od 15 Kč po ty nejdražší za cenu přes 30 Kč. Drtivá většina lidí si ovšem mléko za 30 Kč nekoupí.

Proč? Je v tom logika nebo princip?

Ano, je viditelně dvojnásobně dražší, ale potvrdilo se mi, že jsou i chuťově lepší. Pokud vypijete denně jeden hrnek mléka k snídani, ušetříte necelé 4 Kč denně nákupem toho levnějšího mléka. Opravdu jsou 4 Kč ve vašem rozpočtu zásadní částkou? Pro někoho ano pro někoho ne. Proč si ale nezpříjemnit začátek dne něčím, co je opravdu dobré?

Někdo ale třeba nemá tak citlivý jazýček a rozdíl mezi mléky nepozná, vezměme si tedy jiný příklad. Existuje spousta kvalitních potravin, které svou na první pohled vysokou cenu automaticky odrazují zákazníky. Například mražená německá jídla z Lidlu. Protože stojí 80 Kč, většina lidí o nich ani neuvažuje. Kolik ale utratíte denně za oběd, když jdete v práci na jídlo? Já kolem 100 Kč. Tohle mražené jídlo stojí v přepočtu 40 Kč na porci (většinou jsou v balení dvě porce) a kvalitou někdy předčí to, co se prodává v českých restauracích za dvojnásobnou cenu. Můžete si říct, že je to mražené a v restauraci dostanu čerstvé… Tím, že se jídlo zmrazí, neztrácí na nutričních hodnotách ani se tím nezničí vitamíny. Kdo nevěří, ať si o tom najde studie na internetu. A jak jsem se osobně přesvědčil, kvalita a chuť německé zeleniny v mražených jídlech předčí i tu, která se u nás prodává čerstvá v supermarketech.

těstoviny se zeleninou

Mnoho lidí si ale místo kvalitního jídla za 40 Kč koupí radši Švejkův salát se čtyřmi rohlíky za 28 Kč. Chuť, výživová hodnota a zdravotní rizika obsažených eček myslím za těch 12 Kč navíc určitě nestojí.

Jen je třeba při nákupu trochu přemýšlet, což bohužel většina lidí nedělá. Pro ty, co chtějí svůj stravovací návyk trochu změnit k lepšímu, je tu Ochutnávač, aby při výběru poradil.

Ochutnávač.cz - hodnocení potravin z českých supermarketů