Nahlásit problém
Mnozí lidé, se kterými jsem začal řeč na téma škodlivost emulgátorů v potravinách, tuto problematiku bagatelizují, nebo před ní strkají obrazně řečeno hlavu do písku. Nezajímá je to a nechtějí o tom raději nic slyšet, cituji:
„To bych potom nemohl jíst nic“.
Tak tuhle větu sem slyšel několikrát a vždycky mě překvapila. Situace v našich supermarketech díky bohu není zase tak tristní, abychom byli nuceni se ečkama cpát dnes a denně a jinou možnost jsme neměli. Máme, a těch možností není málo, je jen třeba tomu věnovat trochu naší pozornosti, na což lidé ale nemají buď čas anebo chuť.
Na to stěžovat si, jak je v dnešní době všechno špatné a jak lidé neustále umírají na rakovinu a jiné civilizační choroby si ale čas většinou najdou. Jedni nevěří poctivosti výrobců, že napíšou na obal výrobků pravdu, jiní to drobné písmo nedokáží přečíst, nebo nevědí, co ty čísilka znamenají. Cituji:
„Normální člověk přeci nemůže vůbec vědět a vyznat se v tom, co to značení E znamená“.
Osobně se považuji za celkem normálního člověka a trochu přehled v označení mám a zhruba vím, kterým ečkám se vyhnout. Pokud si nepamatuji číslo či označení, vždycky si zapamatuji konkrétní výrobek, který jsem si ověřil a příště si ho již nekoupím, pokud obsahuje ečka škodlivá. Myslím, že podle obalu výrobku si je je schopen zapamatovat každý, i ten „normální“ člověk, jen si je nejprve musí ověřit.
Jedna věc je, jak k ečkám přistupuje konzument, a druhá věc jak vláda a úředníci v EU. Řekl bych, že jejich laxnost k našemu i jejich zdraví je ještě horší. Jak jinak by mohla být u nás legální některá ečka, které výrobci do našich potravin přidávají. Všichni budou jistě obhajovat jejich neškodnost vědeckými studiemi, nebo tím, že jejich negativní vliv na zdraví nebyl prokázán. V tom je ten kámen úrazu. Spousta eček nebyla nikdy důkladně testována nebo jen povrchně a jich vliv na lidské zdraví není jednoznačně určen, přesto se mohou legálně používat. Úředníkům zjevně stačí tvrzení, že negativní vliv na lidské zdraví nebyl u toho a toho ečka prokázán. To, že bylo prokázáno, že po podávání toho ečka krysám způsobuje smrt nebo rakovinu, není pro ně ještě dostatečný důvod, proč by jej nemohli konzumovat lidi.
No, jestli tohle není dostatečný důvod pro úředníky z Bruselu, tak pro mě to tedy dostatečný důvod určitě je. Abyste si neřekli, že to jsou všechno jen mé domněnky, uvedu některá konkrétní ečka, u kterých bylo prokázáno, že způsobují rakovinu nebo smrt laboratorním krysám včetně některých potravin, ve kterých je můžete nalézt.
Dále už je jen na vás, jestli budete-li dobrovolně kupovat potraviny s ečky, co menší zvířata zabíjí, ale lidi to nějakou dobu dle „odborníků“ ustojí.